Home » D:News » Incotro se indreapta Calea Lactee cu 22 milioane kilometri pe ora?

Incotro se indreapta Calea Lactee cu 22 milioane kilometri pe ora?

Incotro se indreapta Calea Lactee cu 22 milioane kilometri pe ora?
Publicat: 20.03.2009
Astronomii cunosc de multi ani faptul ca o forta colosala din Univers atrage spre sine, cu o viteza de 22 milioane kilometri pe ora, zeci de mii de galaxii intre care se numara si Calea Lactee, cea din care face parte sistemul nostru solar. Cu toate acestea, cercetatorii nu pot spune cu exactitate ce este aceasta forta si ce anume o produce.

Un volum urias de spatiu, care include Calea Lactee si super-clustere de galaxii, pluteste prin Univers catre o masa gigantica si misterioasa, pozitionata la o distanta de aproximativ 250 milioane de ani lumina de sistemul nostru solar, pe care astronomii au denumit-o “Marele Magnet”.In clusterul denumit Grupul Local, Andromeda si Calea Lactee, cele doua galaxii dominante, se atrag una spre cealalta cu aproximativ 300.000 kilometri pe ora. In acelasi timp, Grupul Local este atras spre centrul clusterului Virgo cu 1.6 milioane kilometri pe ora. Impreuna, toate aceste entitati cosmice gigantice sunt atrase spre “Marele Magnet” cu 22 milioane kilometri pe ora.

Masuratori recente efectuate cu ajutorul telescoapelor si al sondelor spatiale au evidentiat faptul ca materia neagra, impreuna cu energia neagra reprezinta, cumulat, 95% din componenta Universului si conduc la o accelerare a vitezei de expansiune a acestuia. Se crede, prin urmare, ca tocmai aceasta forta neinteleasa sta la baza atractiei “Marelui Magnet”, pozitionat in directia constelatiilor Hydra si Centaurus. Totusi, in aceasta regiune a Universului, se gaseste si o uriasa concentratie de galaxii, cel mai mare super-cluster descoperit vreodata. Cercetatorii suspecteaza ca aceasta energie colosala contribuie si ea la atractia exercitata asupra miilor de galaxii care se indreapta cu viteza spre Marele Magnet. Cu toate acestea, intelegerea fenomenului este departe de fi completa, dar acest pas va reprezenta cu siguranta una dintre marile realizari ale umanitatii.

Sursa: Daily Galaxy

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase